W trosce o najwyższą jakość naszego surowca prowadzimy bezpośredni nadzór, na każdym etapie produkcji chmielu i dbamy o to by ten rodzaj produkcji odbywał się w oparciu o dobre praktyki rolnicze. W dbałości o produkcję w zgodności z GAP i GACP prowadzimy doradztwo i szkolenia w tym zakresie.
Wszyscy plantatorzy z którymi współpracujemy są zobligowani do stosowania tylko tych środków ochrony roślin które są dopuszczone do stosowania w uprawie chmielu, oraz w dawkach nie przekraczających zalecanych norm.
Każdy plantator posiada kartę kontroli w której zapisywane są daty oraz zakres przeprowadzonej kontroli.
By potwierdzić jakość chmielu i by surowiec mógł być dopuszczony do obrotu na rynku, od każdego plantatora, z każdej odmiany chmielu pobierane są reprezentatywne próby, do każdej partii które następnie trafiają do laboratorium WIJHARS. Tam pod okiem specjalistów i przy użyciu sprzętu laboratoryjnego odbywa się ocena jakości handlowej. Pod warunkiem spełnienia określonych przepisami kryteriów wydawany jest certyfikat potwierdzający jakość surowca.
Dodatkowo w oparciu o własny sprzęt laboratoryjny prowadzimy badanie w zakresie wilgotności oraz zawartości α – kwasów.
W celu magazynowania i transportu używane są specjalistyczne worki typu RB60 które gwarantują brak wpływu czynników zewnętrznych podczas przechowywania.
Surowiec magazynowany jest w specjalnie zbudowanych do tego celu magazynach wykonanych z termoizolacyjnej płyty warstwowej z posadzkami przemysłowymi charakteryzującymi się niewchłanianiem wilgoci oraz gładką powierzchnią pozwalającą na łatwe utrzymanie czystości.
Magazyny podlegają również ochronie i kontrolą w zakresie DDD (deratyzacja dezynsekcja dezynfekcja) prowadzonymi przez specjalistyczną firmę zewnętrzną posiadającą doświadczenie i uprawnienia w tym zakresie.
Wszystkie te starania mają na celu zapewnić naszym klientom surowiec wysokiej jakości i bezpieczeństwo jego użycia w każdym rodzaju produkcji.